Πως να νικήσεις τον φόβο της προσέγγισης

Ο φόβος στο να πλησιάσεις κάποια (Approach Anxiety), είναι κάτι που το έχουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι.

Όπως και κάθε φόβος που έχουμε σαν άνθρωποι, έτσι και αυτός είναι βαθιά μέσα μας και εμφανίζεται όταν πρέπει να μας προστατέψει.

Κανένας φόβος δεν είναι κακός. Και τα άγρια ζώα φοβούνται και εξαφανίζονται όταν τα πλησιάζεις. Δεν σημαίνει ότι επειδή φοβάσαι για κάτι, πρέπει απαραίτητα να μην το κάνεις αυτό που φοβάσαι, γιατί δεν θα ήμασταν εδώ που ήμαστε, αν ο άνθρωπος δεν δοκίμαζε νέα πράγματα. Θα πηδούσαμε ακόμη από δένδρο σε δένδρο με μια μπανάνα στο χέρι.

Μόνον έτσι θα νικήσεις κάθε φοβία. Όταν μάθεις περισσότερα γι’αυτήν. Όπως και τις μάχες, που κερδίζεις μόνον όταν μάθεις για τον εχθρό σου, έτσι και εδώ. Δεν μπορείς να αποφύγεις την φοβία γιατί είναι βαθιά μέσα σου, όπως είπα.

Ας πούμε ότι είσαι σε ένα ξένο σπίτι και το βράδυ ακούς θόρυβο από επάνω. Επειδή δεν ξέρεις τι είναι, θα τρομάξεις, κάτι που είναι πολύ λογικό. Είναι κάποιος ληστής; Κάποιο φάντασμα ίσως; Ο δαίμονας που έβλεπες στο έργο μόλις πριν;

Δεν θα μάθεις ποτέ, αν δεν πας. Μπορείς να ανοίξεις απλά την πόρτα και να εξαφανιστείς τρέχοντας, αλλά έτσι δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις τι ακριβώς σε τρόμαξε.

Πηγαίνοντας επάνω στο πατάρι όπου ακούστηκε ο ήχος που σε τρόμαξε, σε βάζει σε μια διαδικασία να μάθεις για τον «εχθρό» σου. Μπορεί να είναι κάποια γάτα και να γελάσεις με αυτό, μπορεί ωστόσο να είναι και κάποιος ληστής. Τι είναι; Πρέπει να πας και να μάθεις.

Το ίδιο ισχύει και με την φοβία της προσέγγισης σε άγνωστες γυναίκες. Ο φόβος είναι εκεί. Εσύ αποφασίζεις αν θέλεις να μάθεις τι είναι αυτό που σε τρομάζει, πλησιάζοντας την, ή να ανοίξεις την πόρτα τρέχοντας, αποφεύγοντας να την προσεγγίσεις, λέγοντας ένα κάρο δικαιολογίες στον εαυτό σου.

Έτσι και με τις γυναίκες. Μπορεί να την προσεγγίσεις και να είναι τελικά πολύ φιλική και να λες τι χαζός που ήμουν τόσο καιρό. Μπορεί να αποδειχτεί σκληρή ή σκύλα. Ωστόσο πάλι θα πεις τι χαζός ήμουν τόσο καιρό, γιατί απλά δεν πέθανες από αυτό. Δεν είναι ο δαίμονας των ταινιών τρόμου, αλλά μια γυναίκα που δεν ξέρεις τίποτα γι’αυτήν, μέχρι να πας και να μιλήσεις μαζί της.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις γυναίκες που ήδη γνωρίζεις (από τον κύκλο σου). Δεν θα πεθάνεις αν της ζητήσεις να πάτε για καφέ. Δεν θα σε σκοτώσει κανείς. Εμείς δυναμώνουμε τις φοβίες μας, γιατί όπως με το παράδειγμα με το σπίτι παραπάνω, δεν ξέρουμε τι ακριβώς φοβόμαστε. Απλά φοβόμαστε.

Στο χέρι σου είναι να πάψεις να φοβάσαι. Αλλιώς θα ανοίγεις συνεχώς τις πόρτες και θα τρέχεις φοβισμένος.