Τεστοστερόνη και παιχνίδι

Αν διαβάζεις τακτικά το blog, σίγουρα το μάτι σου θα έπεσε σε κάποια σημεία που αναφέρω ότι στα πρώτα μου βήματα στην αυτοβελτίωση, επικοινωνούσα με διαφόρους αλλοδαπούς instructors, αλλά και «παλιούς» παίχτες, για να μου πούνε την δική τους άποψη σε κάποια ζητήματα.

Μία από τις συμβουλές που μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν το ότι πρέπει να αυξήσω την τεστοστερόνη μου, γιατί θα με κάνει πιο «επιθετικό» όταν βλέπω μια ωραία γυναίκα, αφού θα προσπαθώ να κάνω σεξ μαζί της πάση θυσία (ξέρεις, ψιλό-brutal καταστάσεις), ενώ θα μου αλλάξει και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως τελικά ο τύπος είχε δίκιο και όλα αυτά συνδέονται.

Ο δρόμος που συναντούσα, όταν ψαχνόμουν για την αυτοβελτίωση…

Τα χαρακτηριστικά ενός άντρα, μπορούν να αλλάξουν από πολλούς παράγοντες. Το παιχνίδι και οι συναναστροφές είναι μερικοί, ωστόσο η τεστοστερόνη είναι ο πιο δυνατός από όλους. Προτού συνεχίσω όμως, καλό είναι να δούμε κάποια πράγματα σχετικά με την τεστοστερόνη και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν, ώστε φτάσαμε να μιλάμε σήμερα για πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους άντρες περασμένων δεκαετιών.

Βλέπεις η τεστοστερόνη είναι η κατεξοχήν αντρική ορμόνη, η οποία ρυθμίζει τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά ενός άνδρα, όπως είναι η αναπαραγωγική λειτουργία, η ερωτική ορμή και η σεξουαλική λειτουργία, ενώ παράλληλα δρα σαν ανταγωνιστής των θηλυκών ορμονών που υπάρχουν φυσικά στο σώμα μας, τον οιστρογόνων [1], ενώ συμβαίνει και το αντίθετο, δηλαδή η αύξηση των ορμονών αυτών επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή τεστοστερόνης.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν αυξημένα οιστρογόνα;

Ας δούμε μερικά ανεπιθύμητα που παρουσιάζονται στους άντρες που έχουν αυξημένα οιστρογόνα:

 • Χαμηλή λίμπιντο (έλλειψη επιθυμίας για σεξ)
 • Δυσκολία στην στύση, χαμηλή ποιότητα στύσης και απουσία πρωινής στύσης
 • Μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής (λόγω του ότι επηρεάζεται το σπέρμα, αφού υπάρχουν έρευνες σε ποντίκια που έδειξαν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων)
 • Καράφλα ή τριχόπτωση
 • πρόωρη εκσπερμάτωση
 • Προβλήματα/ενοχλήσεις στον προστάτη
 • Αυξημένο βάρος και γενικά ευκολία λήψης βάρους, όπως επίσης περισσότερο λίπος στην μέση
 • Γυναικομαστία
 • Πρήξιμο στο πρόσωπο

Προλακτίνη και τεστοστερόνη

Η προλακτίνη αναφέρεται και ως η ορμόνη του γάλατος, αφού είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλατος από τις γυναίκες [2]. Παρότι παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος μας, λειτουργεί ωστόσο ανταγωνιστικά με την τεστοστερόνη και η αύξηση της, μειώνει την τεστοστερόνη. Μάλιστα, οι άντρες με προβλήματα στύσης και με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, συνιστάτε να κοιτάξουν πρώτα τα επίπεδα της προλακτίνης προτού κοιτάξουν κάτι άλλο [3].

Συμπτώματα της υψηλής προλακτίνης

Μερικά συμπτώματα της υψηλής προλακτίνης είναι [4, 5, 6]:

 • Αδυναμία στύσης, αδυναμία να έχεις πλήρη στύση ή να την διατηρήσεις
 • Μειωμένη ποσότητα σπέρματος
 • Γυναικομαστία ή/και ευαίσθητες θηλές, που μπορεί να βγάζουν υγρό
 • Μείωση της μυικής μάζας και των τριχών
 • Συχνή κούραση και υπνηλία
 • Λίπος στην κοιλιά και στους γοφούς
 • Ανοργασμία, δηλαδή ελλιπής οργασμός ή υπερβολικά μεγάλος χρόνος μέχρι τον οργασμό

Το σώμα μας είναι κατασκευασμένο να παράγει την τεστοστερόνη στα ανώτερα της επίπεδα, αλλά αντί αυτού, χάρη στα χημικά και την διατροφή μας [7], παράγει -σε μεγάλες ποσότητες- την προλακτίνη, την ορμόνη που όπως είδαμε παράγουν οι εγκυμονούσες γυναίκες, ενώ αυτό με την σειρά του προκαλεί και την αύξηση των οιστρογόνων στους άντρες. Μάλιστα, η θεραπεία με blockers προλακτίνης και εμφυτεύματα τεστοστερόνης, είχε μεν αποτέλεσμα, αλλά δεν ήταν μακροχρόνιο αποτέλεσμα [8], κάνοντας την θεραπεία της μια δύσκολη κατάσταση.

Χαμηλός μεταβολισμός και τεστοστερόνη

Ένα ακόμη θέμα, προτού συνεχίσω, είναι ο χαμηλός μεταβολισμός. Αν και έχω αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο, εδώ θα αναφέρω εν τάχει τα συμπτώματα που έχει κάποιος με χαμηλό μεταβολισμό. Κύρια αιτία του χαμηλού μεταβολισμού είναι οι δίαιτες με ελάχιστους υδατάνθρακες, η έντονη γυμναστική χωρίς την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας αλλά και οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε θερμίδες [22, 23, 24, 25].

Τα συμπτώματα του χαμηλού μεταβολισμού

 • Αδυναμία στύσης [9, 10, 11]
 • Μειωμένη λίμπιντο [12, 13]
 • Συχνοουρία, νυκτουρία με ούρα λευκά [14]
 • Προβλήματα με τον ύπνο
 • Αύξηση βάρους

Όπως βλέπουμε, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης δεν είναι μια απλή υπόθεση και σίγουρα δεν είναι απλό πράγμα η αύξηση της. Συνήθως οι γιατροί θα σου δώσουν είτε κάποια θεραπεία με ενισχυτικά τεστοστερόνης, είτε την χορήγηση φαρμάκων τύπου Cialis για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της στύσης, χωρίς να δώσουν βάρος στα αίτια της.

Εδώ θα σταματήσω για τις θεωρίες των ορμονών και θα συνεχίσω με το κυρίως θέμα του άρθρου, ωστόσο θα πρέπει να τονίσω ότι η πρωινή στύση είναι η καλύτερη ίσως ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα σου και συγκεκριμένα με τις ορμόνες σου (μερικοί γιατροί το ονομάζουν και «το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι»), αφού συνδέεται άμεσα με την σωστή ισορροπία τεστοστερόνης και οιστρογόνων.

Είτε είσαι 30, είτε 50, αν έχεις παρατηρήσει αυτές τις αλλαγές στην σεξουαλική σου ζωή (αδυναμία στύσης, χαμηλή λίμπιντο, έλλειψη πρωινής στύσης και πρόωρη εκσπερμάτωση), τότε θα πρέπει να ψαχτείς παραπάνω με το θέμα και να μην το αφήσεις στην μοίρα του, επειδή «έτυχε» κάποιες φορές.

Τεστοστερόνη και φλερτ

Θα συνεχίσω με μία μελέτη που διεξήχθη στο Wayne State University στο Detroit του Michigan [15], που μας λέει ότι η αυξημένη τεστοστερόνη στους άνδρες επηρεάζει τη συμπεριφορά τους στο φλερτ.

Στην έρευνα οι άνδρες που συμμετείχαν παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για το πώς συναγωνίστηκαν ο ένας με τον άλλον στο να «τραβήξουν» την προσοχή μιας όμορφης φοιτήτριας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους άνδρες των οποίων τα ποσοστά τεστοστερόνης στο αίμα ήταν αυξημένα, γίνονταν πιο ανταγωνιστικοί από τους άλλους άνδρες όταν φλέρταραν μια γυναίκα με απώτερο σκοπό να την κατακτήσουν.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι στους άνδρες που υπάρχει αυξημένη τεστοστερόνη, η συμπεριφορά τους επηρεάζεται πάρα πολύ ως προς το να κερδίσουν την γυναίκα. Μάλιστα, όπως κατέγραψαν, οι συγκεντρώσεις τεστοστερόνης πριν ξεκινήσει ο συναγωνισμός τους για την όμορφη κοπέλα επηρέασε τόσο τη συμπεριφορά τους για «κυριαρχία», που όχι απλά προσπάθησαν να μειώσουν τον αντίπαλό τους, αλλά και να τον εξευτελίσουν.

Οι άνδρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης είχαν και τις περισσότερες επιτυχίες καθώς κέρδιζαν πιο εύκολα την προσοχή των γυναικών και την εκτίμησή τους και παρακάτω θα δούμε ακόμη μια σχετική έρευνα.

Τεστοστερόνη ή η αγριάδα κατακτά τις γυναίκες; Ή μήπως τελικά αυτά συνδέονται;

Παρόλο που αυτή είναι μία πρώτη προσέγγιση του θέματος μέσα από έρευνα, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι πολύ μεγάλη η σχέση της ορμόνης τεστοστερόνη με τη συμπεριφορά του άνδρα στις σχέσεις του, είτε αυτές είναι κοινωνικές είτε αισθηματικές. Κάτι που, όπως είπαν, δεν συμβαίνει στα ζώα, καθώς στους άνδρες η λειτουργία αυτή γίνεται πολύπλοκη και ο λόγος είναι, ότι οι άνδρες από τη μεγάλη τους ανάγκη για κυριαρχία ενσυνείδητα επηρεάζουν το πώς η τεστοστερόνη διαμορφώνει τη συμπεριφορά τους.

Μιας και το θέμα μας αφορά το σεξ, οι έρευνες καμιά φορά αντιφάσκουν, όπως μπορείς να δεις και σε αυτήν την εικόνα.

Ποιους άνδρες θεωρούν οι γυναίκες ωραίους;

Είδαμε παραπάνω ότι οι άντρες με περισσότερη τεστοστερόνη στο αίμα τους, γοήτευαν ή κέρδιζαν εύκολα την εκτίμηση των γυναικών. Έτσι, σε αυτό το κομμάτι αξίζει να αναφέρω ακόμη μια έρευνα, την οποία ωστόσο διάβασα σε κάποιο ελληνικό blog [16], αλλά δεν μπόρεσα να βρω την πηγή της. Είναι βλέπεις και αυτήν η μανία των sites, σου πετάνε ένα «σύμφωνα με έρευνα» και κάτσε εσύ να βρεις αν όντως ισχύει και αν όντως έγινε μια τέτοια έρευνα ποτέ. Οπότε και θα αναλύσω την έρευνα με βάση το τι έγραψε το συγκεκριμένο blog.

Σύμφωνα με το blog λοιπόν, «είναι μύθος η άποψη ότι οι γυναίκες προτιμούν τους γυμνασμένους, όμως η έρευνα έδειξε ότι έλκονται από άντρες με πυκνά φρύδια«, με τους επιστήμονες να το αποδίδουν «στην ανδροπρέπεια που αντιπροσωπεύει ένα πυκνό και απεριποίητο φρύδι, σε αντίθεση με ένα προσεγμένο και καλοσχηματισμένο«.

Στο θέμα αν οι γυναίκες προτιμούν τους γυμνασμένους άντρες, έχουν άποψη και οι κορυφαίοι PUAs. Αλλά όσα δεν φτάνει η αλεπού, ξέρεις τι τα κάνει…

Επίσης οι γυναίκες θεωρούν γοητευτικό το μούσι στους άντρες, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η πλειοψηφία διάλεξε όσους άντρες είχαν ουλές στο πρόσωπο. Εννοείται ότι αυτά δε είναι τυχαία, άλλωστε οι γυναίκες «συγκινούνται» από την βαρβατίλα στον άντρα και το μούσι, που παλιά το είχαν μόνον οι «αλήτες», προσδίδει μια «αγριάδα» στον άντρα.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα σημάδια στο πρόσωπο, αφού δείχνουν έντονο παρελθόν, κάτι που προσδίδει μυστήριο και γοητεία στον άντρα.

Ενδιαφέρων έχει να δούμε και ένα άλλο κομμάτι, μιας και αναφερόμαστε στην γοητεία των αντρών. Σε προηγούμενο άρθρο ανέφερα τα αποτελέσματα που είχαν οι εξετάσεις τεστοστερόνης σε κάποιους Αμερικανούς και κατά την διάρκεια του video, μπορείτε να δείτε πως θα ήταν τα πρόσωπα τους, αν είχαν αρκετή ποσότητα τεστοστερόνης.

Ανέφερα επίσης ότι πολλοί άντρες σήμερα είναι σαν τσουβάλια, δηλαδή δεν ξεχωρίζεις κάποιον μυ επάνω τους ή ακόμη και ενώ είναι μεγάλοι ηλικιακά, μοιάζουν σαν να έχουν το σώμα μικρού παιδιού, με κάτι μικρούς ώμους, «εξαφανισμένο» θώρακα και αδύναμα χέρια.

Στο παρακάτω στιγμιότυπο και χωρίς φυσικά να θέλω να προσβάλω ή να μειώσω τον 8bit guy, μπορείτε να δείτε σε γενικές γραμμές πως είναι η στάση του σώματος αλλά και το σώμα πολλών αντρών σήμερα.

Δείτε για παράδειγμα την παρακάτω φωτογραφία. Αριστερά μας δείχνει πως είναι ένας άντρας με τα χαρακτηριστικά που περιγράφω και με στρογγυλό πρόσωπο και δεξιά, πως είναι ένας άντρας που δείχνει πιο εντυπωσιακός. Έντονα φρύδια και γενικά τριχοφυΐα, σημάδι της τεστοστερόνης [17], αλλά και τριγωνικό πρόσωπο, που όπως και να το κάνουμε, συμβάλει θετικά. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορείτε να βρείτε αρκετές ομοιότητες με το video που δείχνει πως θα ήταν οι αρθρογράφοι του buzzfeed αν είχαν ικανοποιητικά ποσοστά τεστοστερόνης στο αίμα τους.

Και σε αυτό συμφωνούν και άλλες έρευνες, όπου μας λένε ότι οι άντρες με μεγάλο πρόσωπο, δείχνουν πιο κυρίαρχοι, ενώ έχουν και μεγαλύτερα ποσοστά τεστοστερόνης [18, 19]. Μάλιστα οι άντρες με μεγάλο πρόσωπο, έχουν και μεγαλύτερη λίμπιντο [20], το οποίο επίσης αφορά την τεστοστερόνη.

Ότι και να κάνεις, αυτές δεν πρόκειται να τις ικανοποιήσει τίποτα…

Η «αγριάδα» στο πρόσωπο, η οποία προκαλείται και από άλλους παράγοντες όπως έγραψα στην αρχή του άρθρου, είναι και αυτήν που σε κάνει να δείχνεις φιλικός ή εχθρικός και γενικά, αν θα σε παίρνουν οι άλλοι στα σοβαρά ή όχι [21].

Η ίδια έρευνα, αφορούσε και τους διάσημους άντρες, οι οποίοι είναι και πιο γοητευτικοί. Αν θυμάσαι, σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφέρει για το γεγονός ότι οι γυναίκες κοιτάζουν πρώτα τους επωνύμους και μετά ότι άλλο μείνει εκεί γύρω. Για πολλοστή φορά, μπορείς να διαπιστώσεις ότι τα video και οι νεότερες έρευνες συμφωνούν και επαληθεύουν τα όσα γράφω κατά καιρούς…

Πιθανών είναι και αυτό που κάνει μια γυναίκα να σε «χαζεύει» από μακριά σε κάποιο μπαρ για παράδειγμα, την στιγμή που είναι γεμάτο άντρες και αυτές επικεντρώνονται σε έναν-δύο τους οποίους και ξεχώρισαν από το πλήθος. Μπορεί για παράδειγμα για εσένα, ο σερβιτόρος ή ο μπάρμαν να είναι πιο εμφανίσιμοι, ίσως με κάμποσα τατουάζ ή και μπράτσα και αυτές να χαλβαδιάζουν κάποιον «άπλυτο» (όπως άκουσα κάποιον να λέει κάποιον άλλο σε παρόμοιο περιστατικό). Έχω αναφερθεί σχετικά και σε παλιότερα άρθρα, θα αναφερθώ και σε επόμενα.

Πως θα έκανα εγώ bootcamp. Απλώς αλλάξτε το «καταδρομέας» με το «παίχτης» και το «στρατιώτης» με το «άντρας» και αμέσως σας γλύτωσα τις 300 λίρες που ζητάει η Kezia την ώρα…

Ποια είναι η γνώμη σου;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.