Ίσως ήρθε η ώρα να αφήσεις τα social media και το κινητό σου

Τι κοινό έχουν η ζάχαρη, το σεξ, η κοκαΐνη και το Facebook;

Η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίχτυα, εκκρίνει την ίδια χημική ουσία που εκκρίνουν η κοκαΐνη, το σεξ και η ζάχαρη, την «νιώθω ωραία» ουσία (ντοπαμίνη) [1, 2].

Όταν χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά αυτά δίχτυα, αλλά και το κινητό μας, ο εγκέφαλος μας εκκρίνει την ντοπαμίνη. Γι’αυτό όταν δεχτούμε κάποιο like η λάβουμε ένα μήνυμα (ή κάποιο «tag»), νιώθουμε καλά.

Δεν λέω ότι είναι κακή η τεχνολογία και ότι πρέπει να γυρίσουμε στις σπηλιές. Όπως και με το μαχαίρι, που μπορείς να καθαρίσεις ένα φρούτο και να φας, αλλά και να σκοτώσεις, έτσι και με την τεχνολογία είναι η χρήση της που μας επηρεάζει. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν την χρησιμοποιούμε όλοι μας σωστά. Το ίδιο ισχύει και με το αλκοόλ, το τσιγάρο ή την ζάχαρη. Η normal χρήση τους δεν κάνουν κακό, η υπερβολική χρήση τους όμως κάνει.

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard, το να μοιράζεσαι πληροφορίες για τον εαυτό σου στα κοινωνικά δίκτυα είναι κάτι υπερβολικά εθιστικό, ενώ παρέχει την ίδια ευχαρίστηση στον εγκέφαλο, όση και το σεξ [3]. Και φαντάσου η έρευνα έγινε το 2012, που δεν είχαμε και τόσο πολύ μπριζωθεί με αυτά.

Η επιλογή που μας δίνεται να μοιραζόμαστε με εκατοντάδες άτομα ότι μας κατέβει ή να επικοινωνούμε με ευκολία με πολλούς ανθρώπους και να δεχόμαστε απάντηση ή «like», μας κάνει να νιώθουμε ωραία, να βλέπουμε ότι μας υπολογίζουν και να προσπαθούμε έτσι να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη από αυτήν την χαρά.

Από την άλλη, όταν οι αναρτήσεις μας δεν έχουν μεγάλη απήχηση, μας πιάνει το άγχος μήπως πλέον δεν αρέσουμε, μήπως έχουμε κάνει κάτι λάθος και προσπαθούμε με μανία να λύσουμε το πρόβλημα αυτό. Το ψυχολογικό τραύμα του να σε σβήσει κάποιος από φίλο, ειδικά στα νεαρά άτομα, είναι μεγάλο, αντίστοιχο με μια απόρριψη στην προσωπική μας ζωή [25].

Τα κοινωνικά δίκτυα λοιπόν είναι υπερβολικά εθιστικά, όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και ο τζόγος. Και όμως, δεν έχουμε περιορισμούς ηλικιών στα δίκτυα αυτά, όπως γίνεται με τα υπόλοιπα. Βλέπεις μικρά παιδιά να είναι μέσα στο Facebook ή στο instagram και να μοιράζονται φωτογραφίες και την καθημερινότητα τους.

Μπαίνουν καθημερινά χιλιάδες παιδιά στο μεγαλύτερο ίσως εθισμό (ή ναρκωτικό) που υπάρχει ελεύθερα, το διαδίκτυο και κυρίως τα κοινωνικά δίκτυα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι εθισμοί, ξεκινάνε από μικρή ηλικία, είτε είναι αλκοόλ, είτε τσιγάρο.

Από μικρή ηλικία κάποιος μαθαίνει ότι για να τα βγάλει πέρα με τις δυσκολίες που τον ενοχλούν εκείνη την περίοδο, η λύση είναι είτε το αλκοόλ, είτε το τσιγάρο, είτε τα ναρκωτικά. Αυτό καταγράφεται στον εγκέφαλο του και για το υπόλοιπο της ζωής του, έχει αυτό στο μυαλό του σαν μόνη λύση.

Μεγαλώνοντας λοιπόν τα παιδιά αυτά, που στην παιδική τους ηλικία έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο Facebook, θα δουν ότι δεν θα μπορούν να κάνουν εύκολα νέες σχέσεις ή φιλίες και η μοναδική τους λύση θα είναι το Facebook. Επίσης ο φόβος της «διαγραφής» θα τους ακολουθεί πάντα και θα προσπαθούν πάντα να παίρνουν την επιβεβαίωση των άλλων, ενώ θα φοβούνται να πουν καθαρά αυτό που πιστεύουν, από φόβο μήπως δεν γίνουν αρεστοί στους υπολοίπους. Φυσικά η φοβία αυτήν υπάρχει και πριν το Facebook, απλά με αυτό θα κορυφωθεί.

Έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει σε αυτά τα δίκτυα, που σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε με κάποιον γνωστό μας για τα προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά θα μπαίνουμε στα δίκτυα και θα μιλάμε στις ανάλογες ομάδες. Και όταν θα παίρνουμε απάντηση, θα ενεργοποιείτε εκ νέου ο μηχανισμός ντοπαμίνης και θα νιώθουμε για λίγο, ωραία.

Όπως είπα και παραπάνω, η υπερβολική χρήση των κινητών μας ή των κοινωνικών δικτύων, είναι το πρόβλημα. Για άλλους τα κοινωνικά δίκτυα είναι εργαλείο δουλειάς, για άλλους η ενημέρωση τους. Για τους περισσότερους ωστόσο, είναι το ναρκωτικό τους.

Όταν πηγαίνεις με κάποιον για καφέ και κοιτάζεις συνεχώς το κινητό σου, ακόμη και αν το βγάλεις και το έχεις επάνω στο τραπέζι, έχεις εθιστεί σε αυτό. Όταν το κάνεις αυτό, δείχνεις στον άλλον ότι το κινητό σου και ότι κοιτάς σε αυτό, έχουν περισσότερη σημασία για εσένα από τον ίδιο.

Όταν στα τραπέζια δεν έβλεπες κινητά και ο καθένας κοίταζε τον άλλο στα μάτια και όχι στην οθόνη.

Όταν αγχώνεσαι που το κινητό σου δεν έχει μπαταρία, είσαι εθισμένος. Όταν ξυπνάς και το πρώτο πράγμα που κάνεις, είναι να δεις το κινητό σου, είσαι εθισμένος. Και όπως κάθε εθισμός, δεν θα σου βγει σε καλό στην πορεία.

Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλος ο εθισμός που έχουμε σε αυτά, που το 90% των κατόχων κινητών πάσχουν από το σύνδρομο της ψεύτικης δόνησης [4], που πιστεύουν ότι ένιωσαν ή άκουσαν το κινητό τους να δονεί στην τσέπη τους και το βγάζουν να το ελέγξουν, για να δουν -δυσαρεστημένοι- ότι δεν ήταν τίποτα.

Πήγαινε σε οποιαδήποτε καφετέρια η μπαρ και είμαι σίγουρος ότι θα δεις τους πάντες να χαζεύουν στα κινητά τους ή να τραβούν σέλφι, μια δικαιολογία για να βγάλουν το κινητό από την τσέπη τους και να του ρίξουν μια ματιά. Οι μόνοι που δεν χαζεύουν, είναι οι μεγαλύτερης ηλικίας που δεν γνωρίζουν και πολλά από αυτά και βγήκαν έξω για να πουν καμιά κουβέντα.

Τις τελευταίες ημέρες, το Facebook βρίσκεται αντιμέτωπο με το σκάνδαλο Cambridge Analytica, το οποίο επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους [5]. Και φυσικά δεν είναι το μόνο, αφού και η Google έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για την συλλογή δεδομένων. Μάλιστα, πρόσφατα αποκαλύφτηκε ότι και το YouTube συγκεντρώνει προσωπικά δεδομένα παιδιών [6].

Έτσι, μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, πολλοί επώνυμοι αποφάσισαν να αφήσουν το Facebook, όπως για παράδειγμα ο Steve Wozniak [7] και ο Ellon Musk [8], αλλά και το Playboy [9] (το οποίο Playboy το ανακοίνωσε στο instragram, που ανήκει στο Facebook).

Και όπως φαίνεται, το σκάνδαλο Cambridge Analytica είναι ένα μικρό μέρος των μέσων που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρίες για να χειριστούν τους χρήστες τους [10].

Όπως όλα δείχνουν, οι εταιρίες μας χρησιμοποιούν για δικό τους όφελος, σε αντάλλαγμα με τις υπηρεσίες τους. Πόσες φορές δεν πήγες κάπου και δεν σε «έπρηξε» η Google να ανεβάσεις φωτογραφίες από το μέρος που είσαι; Ή να βαθμολογήσεις το μέρος που ήσουν πριν μερικές ημέρες;

Μια φορά, ήμασταν για καφέ και συζητούσαμε που θα πάμε κανένα ταξίδι με την παρέα. Αργότερα στο Facebook, τους δύο που είχαν το Facebook εγκατεστημένο στο κινητό τους, τους ήρθαν διαφημίσεις από ταξιδιωτικά γραφεία.

Αν και το είδα σαν κάτι τυχαίο, άλλωστε όλοι λένε ότι πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας κάτι τέτοιο και μόνο τυχαίο παίζει να είναι [11] (άλλοι πάλι λένε το αντίθετο [12]), ένα βράδυ που συζητούσαμε με μηνύματα για το που να πάμε, μου ήρθαν 2-3 προτάσεις από το Facebook στον τοίχο μου με νυχτομάγαζα κοντά στην περιοχή.

Για να μην αναφέρουμε τι «σκάλισμα» κάνει το Facebook στις επαφές του κινητού και τα μηνύματα σου, ώστε να βγάλει τις προτάσεις φιλίας που εμφανίζει [27].

Να έχεις του κόσμου το χρήμα και να είσαι σαν […]. Όπως έγραψα και σε παλιότερα άρθρα για την αλλαγή που θέλει να κάνει κάποιος επάνω του, αν ήσουν παλιότερα geek, είναι δύσκολο να βγάλεις αυτήν την εικόνα από επάνω σου…

Αν και προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ιδιαίτερα τα social media, επειδή τα βαριέμαι κυρίως και δεν τα πάω και καθόλου, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να τα κλείσουμε. Ίσως ένας περιορισμός της χρήσης τους να μας έκανε καλό, ειδικά τα τόσα άτομα που ξημεροβραδιάζονται σε αυτά, χωρίς να κάνουν κάτι άλλο.

Όπως έχω πει και παλιότερα, η ζωή μας δεν ενδιαφέρει κανέναν, πλην άντε 3-4 πολύ κοντινών μας ατόμων. Σημειώστε ότι δεν αναφέρομαι σε αναρτήσεις ειδήσεων ή άρθρων, αλλά στα προσωπικά θέματα του καθενός που τα μοιράζονται ανοιχτά με όλους (ανησυχώντας αργότερα για την ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο). Αυτό το σύστημα με τα likes που κάνουμε κάτω από σέλφι ή οτιδήποτε άλλο, δεν είναι παρά ένα σύστημα «σου κάνω like για να μου κάνεις και εσύ» και τίποτα άλλο. Η ευτυχία μας και η χαρά μας, είναι ανάλογη με τα πόσα likes θα λάβει μια φωτογραφία μας. Φαντάσου ότι με βρήκε ένας παλιός μου φίλος στον δρόμο και μου έκανε παρατήρηση γιατί δεν του κάνω like στις φωτογραφίες…

Δείτε για παράδειγμα την φωτογραφία του Βασίλη Σπανούλη με το αρνί του. Πριν καν συμπληρωθεί μια ώρα από τη στιγμή της ανάρτησης, το ποστάρισμα είχε ήδη περισσότερα από 15.000 likes και ευχές. Σε λίγες ώρες ξεπέρασε τα 25.000 likes [13]. Είχε κάτι το εντυπωσιακό η συγκεκριμένη εικόνα; 15.000 κόσμος ήταν εκείνη την στιγμή «online» και πρόλαβαν να κάνουν like στην εικόνα;

View this post on Instagram

Καλο πασχα !!

A post shared by Spanoulis Vassilis (@vassilis7span) on

Μέχρι το Πάσχα του ’19, θα ψάχνω να βρω τι γαμάτο είχε αυτή η φωτογραφία…

Τόσο πολύ πάσχουμε από το να κάνουμε like ή απλά όταν το είδωλο μας αναρτήσει κάτι, πρέπει σώνει και καλά να του δείξουμε την αγάπη μας (χέστηκε για την αγάπη σας το κάθε είδωλο εδώ που τα λέμε, όταν ο λογαριασμός του μεγαλώνει κατά πολλά μηδενικά, αλλά τέλος πάντων).

Πιστεύω ότι απλά γίναμε «πρεζάκια» της τεχνολογίας, αντί να μας εξυπηρετεί, φτάσαμε σε σημείο να την εξυπηρετούμε εμείς. Αν μας κόψουν το internet για μια μόλις ημέρα, θα γυρνάμε αναμαλλιασμένοι σαν τους τρελούς πάνω-κάτω, χωρίς να ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε στην ζωή μας, αφού θα είναι άδεια χωρίς το κινητό ή τον λογαριασμό μας στο FB (για τους περισσότερους FB και κινητό πάνε πακέτο).

Αν ανήκεις σε αυτήν την ομάδα, των «Mandroid», μην ανησυχείς, υπάρχει λύση.

Άρε Τζιμάκο. Σε ότι και αν έλεγες δίκιο είχες…

Πέταξε το κινητό σου

Προτού πατήσεις το «Χ» στον browser σου, διαβάζοντας μια τέτοια άποψη, θα πρέπει να σου πω καταρχήν ότι το γράφει ένας λάτρης της τεχνολογίας. Και όχι από τους λάτρεις των gadgets, που απλά τους έχουν πείσει οι εταιρίες ότι έχουν ανάγκη τις διάφορες βλακείες που τους πλασάρουν, κάνοντας τους έτσι να περιμένουν στις ουρές για την κυκλοφορία τους και να μαλώνουν στα διάφορα forum για το… καλό της αγαπημένης τους εταιρίας, αλλά λάτρης της παλιάς σχολής.

Όταν για παράδειγμα, φτιάχναμε με φίλους στα μέσα της δεκαετίας του ’90 home cinema, σκαλίζοντας και ψάχνοντας για το τελειότερο σύστημα και φέρνοντας το απαραίτητο υλικό από έξω, μας θεωρούσαν «περίεργους» ή όταν τα μέσα του 2000 είχαμε κινητά αφής με λειτουργικό Windows CE [πχ], όπου επάνω τα «κοτσάραμε» GPS, μας περνούσαν για εξωγήινους. Που σημαίνει ότι δεν γράφει κάποιος τεχνοφοβικός ή άσχετος με την τεχνολογία.

Πως αντιδρώ όταν μου δείχνουν κάτι καινούριο…

Με την λέξη «κινητό», αναφέρομαι στο έξυπνο-τηλέφωνο, αυτό το εργαλείο που ένα σοβαρό κοστίζει περισσότερο από τον μέσο μισθό στην Ελλάδα (αν λέγεται μισθός αυτό το πράγμα που παίρνουν πολλοί άνθρωποι σήμερα, σε σημείο το Spiegel να αποκαλεί «φτωχούς εργαζόμενους» μεγάλη μερίδα Ελλήνων που δουλεύει ίσα-ίσα για το φαγητό τους [14], η οποία μερίδα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στα χρόνια που έρχονται [η Κίνα μας κλείνει το μάτι]).

Αν το κινητό, σου είναι απαραίτητο στην δουλειά σου, προσπέρασε αυτό το άρθρο, δεν αφορά εσένα. Αν πάλι το κινητό σου, το έχεις για να συνομιλείς με φίλους ή συγγενείς, να βλέπεις τα νέα, να χειρίζεσαι πράγματα που δεν θέλεις να τα κάνεις με το PC σου για λόγους ευκολίας, πάλι δεν σε αφορά.

Ο καθένας την ανάγκη του…

Ωστόσο, αν το κινητό για εσένα, είναι απλά το Facebook και τα άλλα κοινωνικά «δίχτυα», όπου δεν μπορείς αν δεν κοιτάξεις την οθόνη του κάθε 5′ και σπαταλάς τον μεγαλύτερο σου χρόνο σε αυτά, παρατηρώντας τι έφαγε ο ένας ή που βγήκε ο άλλος ενώ εσύ κάθισες μέσα (και πέφτεις ψυχολογικά μετά) και γενικά έχεις μια τάση να επισκέπτεσαι τα «δίχτυα» αυτά σε σημείο να βαριέσαι να κάνεις οτιδήποτε άλλο και να περνάει έτσι ο καιρός σου, τότε πέταξε του και βρες κάποιο παλιότερης τεχνολογίας, ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο από πολλά πράγματα.

Πραγματικά, δεν περίμενα ποτέ να «ερωτευτώ» τόσο πολύ ένα παλιό μου κινητό [i], το οποίο σαν πιστό «σκυλί» δεν με απογοήτευσε ποτέ και όποτε τα «έξυπνα» κινητά μου με χαιρετούσαν -στα Κινέζικα- για τον… άλλο κόσμο, αυτό ήταν πάντα εκεί να με εξυπηρετήσει. Πλέον το έχω κρατήσει μόνιμο και έχω βρει την ηρεμία μου.

Σκηνή από την ταινία «Τα ζόμπι δεν είναι χορτοφάγα»…

Πια CIA, που -σύμφωνα με τις κακές γλώσσες- ψάχνεται για τρόπους έλεγχο του νου και διάφορες τέτοιες αηδίες [15]. Το κινητό είναι το απόλυτο ναρκωτικό, ο απόλυτος έλεγχος του νου για όλες τις ηλικίες. Και αν σκεφτείς ότι οι έρευνες λένε ότι τα εξυπνοκινητά μας κάνουν χαζούς, καταλαβαίνεις ότι είναι το απόλυτο εργαλείο για όλες τις πλευρές [16]. Απλά κλείσε για λίγο το router, την ώρα που χαζεύει στο κινητό του ένα μικρό παιδί, για να το δεις να μετατρέπετε σε λιοντάρι έτοιμο να σε ξεσκίσει.

Ακόμη μια πρωτιά για την χώρα μας. Όπως έδειξε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), οι Έλληνες περνούν πάνω από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του τάμπλετ, του κινητό και οποιασδήποτε άλλης συσκευής διαθέτει οθόνη.

Πριν λίγο καιρό μάλιστα, παραλίγο να πατήσω έναν πιτσιρικά γύρω στα 15χρ, ο οποίος και πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά μου, αφού πήγε να περάσει τον δρόμο κολλημένος στην οθόνη του κινητού του (αν άνηκα στην κατηγορία των ηλιθίων, που νομίζουν ότι οδηγούν κανένα αυτόματο Tesla και σερφάρουν στο διαδίκτυο την ώρα που οδηγούν και παράλληλα κοιτάζουν από την άλλη, τάχα ότι δεν είδαν, τώρα ο πιτσιρικάς θα αποτελούσε και μέρος του σασί).

Χάζευε στο κινητό της στο δρόμο και το μετάνιωσε…

Επίσης, δεν είναι και λίγες οι φορές που έχω βγει με φίλους για καφέ, οι οποίοι κοιτάζουν κάθε 2′ το κινητό τους, για νέα από το Facebook, το instagram (έλεος), αλλά και για να παίξουν, έστω και λιγάκι, το αγαπημένο τους παιχνίδι στο οποίο μαζεύονται πολλοί γνωστοί εκεί και κάνουν ομάδες. Κατά τα άλλα, βγαίνουν για καφέ για να τα πουν με τους φίλους…

Τα online πρεζοπαίχνιδα στα κινητά είναι ένας ακόμη εθισμός. Σύμφωνα με έρευνα, το 72% των Αμερικανών gamer, με μέση ηλικία τα 35χρ [17], παίζουν online και αυτήν η αύξηση οφείλεται κυρίως στα κινητά [18]. Μάλιστα, το 62% των κατόχων κινητών, θα εγκαταστήσουν ένα παιχνίδι μέσα σε μόλις μια εβδομάδα από την αγορά του [19].

Και με τα 880.000 παιχνίδια που είναι διαθέσιμα αυτήν την στιγμή [20], καταλαβαίνεις το μέγεθος. Θέλεις μια ζωή μόνο για να εγκαταστήσεις τα περισσότερα από αυτά. Βέβαια, είναι καλή μπίζνα για όποιον ασχολείται, καθώς υπάρχουν δις συσκευές κινητών και tablet.

Μάλιστα πριν λίγο καιρό, μια γνωστή μου είπε ότι έχει σιχαθεί τον άντρα της που είναι όλη μέρα στο laptop του και παίζει παιχνίδια. Μάλιστα μου είπε ότι στην τουαλέτα πηγαίνει μόνο όταν δεν αντέχει άλλο η κύστη του. Μετά απορούμε γιατί οι Ελληνίδες επιλέγουν τους Αλβανούς Δον Ζουάν [26]. Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και για το δράμα που ζουν οι Αλβανοί στην χώρα μας, βλέπετε δεν προλαβαίνουν να κάνουν σεξ με τις Ελληνίδες, πόσες να «πάρουν» πια και αυτοί…

Τέλος, θα πρέπει να τονίσω και κάτι που διαβάζαμε χρόνια πριν και θεωρούνταν αστείο ή θεωρία συνωμοσίας και τελικά το παραδέχτηκε -κατά κάποιον τρόπο- το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια (CDPH), αφού εξέδωσε πριν λίγο καιρό μια προειδοποίηση για τους κινδύνους της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων [21].

Όπως βλέπεις, η τεχνολογία έχει αρχίσει να μας μετατρέπει σε ψηφιακά ζόμπι [20]. Αργά αλλά σταθερά, η τεχνολογία καταλαμβάνει τις ζωές μας.

Ο φόβος αυτός δεν είναι κάτι νέο. Από παλιά το ακούγαμε από τους γονείς μας, ότι η πολύωρη ενασχόληση με αυτά τα «διαόλια», θα μας «κάψει» τον εγκέφαλο. Σαν παιδιά και εμείς, περάσαμε ώρες μπροστά από τις οθόνες των Η/Υ ή των τηλεοράσεων μας, παίζοντας παιχνίδια της εποχής μας (βλέπε Mario και σία), αλλά με μια διαφορά.

Η διαφορά με σήμερα είναι ότι δεν μπορούσαμε να πάρουμε την ψυχαγωγία (ή τον εθισμό μας αν θέλετε) στον δρόμο (εκτός από όσους είχαν κάτι GameBoy ή PSP, αλλά ήταν πολύ λίγοι). Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να έρθεις σε επικοινωνία με άλλους, παρά με το να συναντηθείς μαζί τους.

Επίσης, επειδή τότε το να αγοράσεις κάτι ήταν ακριβό για τους περισσότερους, η καλύτερη λύση ήταν η συνάντηση στα ουφάδικα, όπου και εκεί μπορεί να σπαταλούσες ώρες, αλλά ήσουν σε επαφή με τους φίλους σου. Έτσι, παρότι σπαταλούσαμε και τότε ώρες με τα παιχνίδια και έξω βγαίναμε και το φλερτ μας το κάναμε και τις διάφορες εξορμήσεις-περιπέτειες μας τις είχαμε, σημάδι ότι ήμασταν φυσιολογικοί έφηβοι που έβραζε το αίμα τους και ψάχνονταν συνεχώς για κάτι καινούριο να κάνουν.

Μιλάμε για πολλά 50άρικα…

Η ευκολία να έχουμε όλο τον κόσμο στην τσέπη μας, να μπορούμε να είμαστε συνδεδεμένοι online από όπου και αν είμαστε, ήταν η αρχή του κακού.

Και όταν οι γονείς, για να ησυχάσουν τα παιδιά τους, τα παίρνουν κινητό ή tablet πριν καν φτάσουν τα 8χρ [22], καταλαβαίνεις που πάει το πράγμα. Τα παιδιά με την σειρά τους θα μετατραπούν σε ζόμπι και δεν θα γνωρίσουν ποτέ κανένα άλλο είδος διασκέδασης [23].

Και όταν το VR καταλάβει τα δωμάτια μας (αν και το κόβω κομματάκι δύσκολο να γίνει ποτέ στον βαθμό τουλάχιστον που θέλουν οι εταιρίες), τότε θα έχει έρθει και ο καιρός που θα εξαφανιστούμε τελείως από προσώπου γης και θα χαθούμε σε νέους ψηφιακούς κόσμους.

Είμαι πολύ περίεργος για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Από τις σημάνσεις στους δρόμους στην Κίνα για τους κατόχους κινητών [24], ίσως στο μέλλον τα αυτοκίνητα να μπορούν να καταλάβουν κάποιον που κοιτάζει το κινητό του και να σταματούν ή τα δέντρα και οι ταμπέλες να έχουν ειδικές AI συσκευές και κάμερες και να προειδοποιούν τους νέους που κοιτάζουν την οθόνη τους, όταν αυτοί πάνε να πέσουν επάνω τους.

Κλείνω με μια tech καψουρο-ζεϊμπεκιά, για να μην με λέτε μετά τεχνοφοβικό. Αν και τα tech-zombies, που τα έχουν πείσει ότι καλό τηλέφωνο ή PC, είναι μόνον αυτό που έχει καλές επιδόσεις στα διάφορα benchmarks, αντί για να κάνει τα βασικά που πρέπει να κάνει και παλεύουν καθημερινά πως να «χτυπήσουν» τις καλύτερες βαθμολογίες, υποθηκεύοντας έτσι τις ζωές τους στις τράπεζες, για να αγοράσουν το καλύτερο σύστημα (όπως η πόρνη στον νταβατζή της ένα πράγμα), θα βγάλουν σπυριά ακούγοντας τα χαρακτηριστικά που λέει ο Κλυνν και ίσως χτυπάνε το κεφάλι τους στο τοίχο, καθώς θα ψάχνουν μετά μήπως είχανε κανένα framedrop στο -πανάκριβο για λίγο καιρό- σύστημα τους.