Γιατί δε χρειάζεται να είσαι σε όλα τέλειος

Προσωπικά, ξεχωρίζω τους ανθρώπους σε δύο βασικές κατηγορίες, σε αυτούς που καταλαβαίνουν που μειονεκτούν και προσπαθούν να βελτιωθούν και σε αυτούς που απλά δέχονται ότι έτσι -θα- είναι η ζωή τους και παραμένουν ίδιοι μέχρι που να πεθάνουν. Σε αυτό το άρθρο, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους πρώτους.

Καθημερινά, παλεύουμε για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας στο μέγιστο δυνατό. Και κακά τα ψέματα, ένας λόγος γι’αυτό είναι οι γυναίκες, αφού αν δεν υπήρχαν αυτές, δεν θα είχε κανένα νόημα να βελτιωθούμε, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εμφάνιση ή/και την προσωπικότητα μας.

Οι άντρες βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από παντού με αρνητικά «σήματα» με αποτέλεσμα να μειωνόμαστε ψυχολογικά. Ακόμη και τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε άνδρες, σκοπό έχουν να σε μειώσουν.

Δες για παράδειγμα τα άρθρα τύπου «Πώς να γίνεις ο άντρας που θέλουν όλες οι γυναίκες» (γιατί τώρα δεν σε θέλει καμία), «Πως θα γίνεις καλύτερος στο σεξ» (γιατί τώρα είσαι χάλια), «Πως θα την ρίξεις» (γιατί τώρα ούτε γάτα δεν ρίχνεις), είναι μερικά από τα άρθρα που στόχο έχουν να σε μειώσουν, για να σε… βελτιώσουν αργότερα.

Καθημερινά λοιπόν, όπως είπα και προηγουμένως, παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας, προσπαθούμε να είμαστε σε όλα τέλειοι, να μην κάνουμε λάθη (και όταν κάνουμε, να ρίχνουμε τις ευθύνες αλλού) και να είμαστε γενικά καλύτεροι από τους άλλους.

Παράλληλα, παρακολουθούμε ταινίες και σειρές με ανθρώπους σχεδόν υπερήρωες, αλλά παρακολουθούμε και πολλούς επωνύμους, οι οποίοι δείχνουν να έχουν όλα αυτά που θέλουμε όλοι μας, λεφτά, εμφάνιση, γυναίκες και γενικά οτιδήποτε θελήσουν, ζώντας παράλληλα μια γεμάτη ζωή.

Βγάζουν την εικόνα σούπερ ηρώων που δεν έχουν τίποτα το αρνητικό επάνω τους και φυσικά, είδωλα πολλών από εμάς οι οποίοι τους ζηλεύουν και προσπαθούν να τους φτάσουν στην τελειότητα τους.

Ακόμη και στην κοινότητα της σαγήνης, δεν μοιραζόμαστε μεταξύ μας video που δείχνουν άνδρες που είναι σε όλα τέλειοι, που μιλάνε στις γυναίκες και τις ρίχνουν μόνο με την ματιά τους, ενώ εμείς προσπαθούμε να τους μιμηθούμε (ή ίσως και να τους ζηλεύουμε);

Θα πρέπει να καταλάβεις το εξής. Κανένας από τους «τέλειους» επωνύμους, δεν είναι τέλειος. Γενικά κανείς δεν είναι τέλειος. Οι άνθρωποι είμαστε γεμάτοι ατέλειες, όλοι μας.

Οι περισσότεροι που είναι επιτυχημένοι σε κάτι, πέτυχαν γιατί πολύ απλά άρπαξαν την ευκαιρία όταν αυτή παρουσιάστηκε μπροστά τους. Δεν σημαίνει ότι είναι τίποτα ημίθεοι που είναι σε όλα σωστοί και με ότι ασχοληθούν, θα το κάνουν και τέλειο.

Όλα τα είδωλα, όλοι οι επώνυμοι, όλοι οι εκατομμυριούχοι έχουν όλοι τα προβλήματα τους και τις ατέλειες τους. Δεν είναι τέλειοι και δεν πρόκειται να γίνουν και ποτέ. Οι περισσότεροι δεν πέτυχαν γιατί είναι σε όλα τέλειοι, πέτυχαν γιατί βρήκαν αυτό που είχαν κλίση και βελτίωσαν αυτό το κομμάτι.

Δες για παράδειγμα τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ [1], ο οποίος απασχόλησε τα media τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει μια θέση που πολλοί θα σκότωναν για να αποκτήσουν, έχει μια εταιρία που αξίζει περισσότερο από 500 δισ. δολάρια και μια περιουσία που μετριέται επίσης σε δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τέλειος σε όλα, την ίδια στιγμή που το internet σπάει πλάκα μαζί του [2].

Μην παλεύεις για την τελειότητα λοιπόν, δεν πρόκειται ποτέ να έρθει. Δεν μπορείς να είσαι σε όλα τέλειος, αλλά ούτε και ο καλύτερος σε ότι και αν κάνεις, στην επόμενη γωνία βρίσκεται ο αμέσως καλύτερος. Μην αναλώνεις τον χρόνο σου και τον εαυτό σου (ή την ψυχολογία σου) σε μια μάχη που δεν μπορείς να νικήσεις. Ακόμη και οι γυναίκες, για τις οποίες πολλές φορές γίνονται πολλές από τις αλλαγές μας, δεν είναι και ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να γίνουν τέλειες.

Αγάπα τα λάθη σου και μάθε από αυτά. Το να κάνεις σε κάτι λάθος, δεν σημαίνει ότι ήρθε και το τέλος του κόσμου. Ακόμη και στις σχέσεις ή τις προσεγγίσεις σου, μην περιμένεις να είσαι σε όλα τέλειος ή να τα κάνεις όλα τέλεια, γιατί και οι γυναίκες που προσεγγίζεις δεν είναι τέλειες. Και ο λόγος είναι απλός, είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα «κακά παιδιά» πετυχαίνουν στο σεξουαλικό κομμάτι, γιατί δεν σκέφτονται αν κάνουν κάτι σωστό ή λάθος, απλά το κάνουν.

Βρες κάποια σημεία που πιστεύεις ότι υστερείς και βελτίωσε τα. Βρες όμως και αυτά που σε κάνουν να ξεχωρίζεις και ρίξε περισσότερο βάρος σε αυτά, καθώς αυτά είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά σου, αυτά που θα σε κάνουν να ξεχωρίζεις.

Αφιερωμένο