Σύνταξη στα 30 με 40;

Έχεις ποτέ σκεφτεί για την σύνταξη σου; Όπως για παράδειγμα να έχεις κάποια χρήματα στην άκρη; Είναι ακόμη νωρίς, μπορεί να πεις. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι στον κόσμο, όχι μόνον το σκέφτονται, αλλά πράττουν και ανάλογα.

Σήμερα με το σύστημα χρέους που υπάρχει, χιλιάδες άτομα ζουν με έναν μισθό που δεν τους φτάνει παρά μόνον για τις βασικές τους ανάγκες, αδυνατώντας να βάλουν χρήματα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης και όταν τελικά βγουν στην σύνταξη, εξαρτιόνται αποκλειστικά από τα χρήματα που (θα) τους δίνει το κράτος.

Υπάρχουν και οι άνθρωποι που προσέχουν όταν είναι νέοι, μαζεύουν τα χρήματα τους δηλαδή, ώστε στα 60 τους που θα βγουν στην σύνταξη, να έχουν κάτι στην άκρη. Ωστόσο είναι και μια νέα γενιά ανθρώπων, οι οποίοι φροντίζουν να μαζέψουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν, για να μπορέσουν να βγουν στην σύνταξη στα 30 ή στα 40 τους.

Παλεύουν να έχουν σταματήσει να εργάζονται μέχρι τα 40 τους, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν μια άνετη αλλά το κυριότερο, ελεύθερη ζωή.

Πρόκειται για το κίνημα «Fire» (Financial Independence, Retire Early), το οποίο ξεκίνησε από την Αμερική και γρήγορα εξαπλώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το κίνημα αυτό απευθύνεται στους 20άρηδες και 30άρηδες, οι οποίοι δεν σκοπεύουν να περιμένουν μέχρι τα 60 τους σε ένα γραφείο ή ένα πόστο σε κάποια βιομηχανία, για να είναι αργότερα ελεύθεροι και να κάνουν ότι τους αρέσει. Αντί αυτού, κάνουν τρομερή οικονομία και μαζεύουν από όπου μπορούν, ώστε να φτάσουν το επιθυμητό ποσό τους (υπολογίζεται 25 φορές το ετήσιο εισόδημα) και να σταματήσουν να εργάζονται.

Ας δούμε και λίγο την πραγματικότητα. Τελειώνεις το σχολείο σου στα 18 και αν είσαι άντρας και δεν θες να σπουδάσεις, πηγαίνεις να κάνεις το στρατιωτικό σου και στην συνέχεια, όταν απολυθείς από τον στρατό δηλαδή, πιάνεις κατευθείαν δουλειά. Και μπορεί να μην ακούγεται τόσο τρομερό, αλλά όταν πιάσεις δουλειά, σταματάει και η ξεγνοιασιά που είχες.

Από εκεί δεν έχεις και πολλά να κάνεις. Απλώς ζεις για να δουλεύεις (και να απολαμβάνεις την ζωή τις ημέρες που έχεις άδεια, ρεπό ή είναι αργία). Έτσι από την ηλικία των 20 ως την ηλικία των 60, τα καλύτερα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου, τα περνάς δουλεύοντας.

Το κίνημα λοιπόν αυτό, αντί να εργάζεται μέχρι τα 60 του (60 μέσος όρος, αφού άλλοι τελειώνουν νωρίτερα, άλλοι μερικά χρόνια αργότερα), εργάζεται μέχρι τα 30 ή 40 του.

Οι άνθρωποι αυτοί, δουλεύουν και σκέφτονται με τον ίδιο ρυθμό που εργάζονται τα μυρμήγκια κάθε καλοκαίρι. Μαζεύουν στην κυριολεξία πάντα, δεν χαλάνε πουθενά, πλην των βασικών αγαθών και όταν φτάσουν στην επιθυμητή ηλικία, προσπαθούν με κάποιον τρόπο να απολυθούν από την εταιρία όπου δουλεύουν, ώστε να πάρουν την αποζημίωση και να έχουν έτσι επιπλέον χρήματα, είτε απλώς παραιτούνται. Αυτοί ονομάζονται και «escapist».

Αν και παρακολουθώ το συγκεκριμένο κίνημα από τις αρχές του, θεωρώ ότι δεν μπορούν όλοι να το κάνουν. Τα χρήματα, όσα και να είναι, κάποια στιγμή τελειώνουν. Για εμένα το ιδανικότερο είναι να μπορέσεις να κάνεις κάτι, ώστε να σου φέρνει χρήματα ξεκούραστα (και νόμιμα), ώστε να είσαι ελεύθερος να ζήσεις την ζωή σου όπως εσύ θέλεις.

Γι’αυτό και πρόσθεσα την συγκεκριμένη κατηγορία στο blog, για να αναρτώ άρθρα σχετικά με την οικονομία, το κέρδος και την απόκτηση χρήματος, αλλά και σχολιασμούς σε διαφόρους τρόπους όπως κρυπτονομίσματα, drop-shipping, affiliate links και ότι άλλο σχετικό.

Ποια είναι η γνώμη σου;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.