Διαιτολόγος συνιστά να τρώμε υδατάνθρακες το βράδυ για να χάσουμε βάρος

Έχω αναφέρει και παλιότερα για τους γύρω από το να τρως το βράδυ ή να μην τρως υδατάνθρακες το βράδυ ή το αν οι υδατάνθρακες σε παχαίνουν.

Σε αυτό συμφωνεί και η Emmie Satrazemis, η οποία προτείνει τη μέθοδο carb backloading για μέγιστο αδυνάτισμα και καύση λίπους [1]. Σημειώστε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι κάτι νέο στον χώρο, αλλά όπως φαίνεται όλο και περισσότεροι διατροφολόγοι συμφωνούν με αυτή.

Με λίγα λόγια, υποστηρίξει ότι η κατανάλωση των υδατανθράκων στο τέλος της μέρας είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς έτσι το σώμα κατά τη διάρκεια της μέρας αναγκάζεται να χρησιμοποιεί το λίπος που είναι αποθηκευμένο στο σώμα μας ως καύσιμο, καθιστώντας το αδυνάτισμα πιο εύκολο και γρήγορο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition [2], η μέθοδος αυτή βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν βάρος και να μειώσουν την όρεξη τους για φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπος από τις τροφές σε χορταίνει και σε κρατάει χορτάτο για πολλές ώρες.

Δυστυχώς όμως τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε ένα υπερβολικά μικρό μέγεθος δείγματος -μόλις 44 ατόμων- οπότε δεν μπορούν να θεωρηθούν απόλυτα αξιόπιστα. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων επηρεάζει την απώλεια βάρους», δήλωσε η Satrazemis.

Αξίζει λοιπόν να τη δοκιμάσεις; Σύμφωνα με τον Dr. Mike Israetel, PhD η μέθοδος αυτή μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά για όσους γυμνάζονται αργά το απόγευμα και τρώνε υδατάνθρακες υψηλής διατροφικής αξίας, όπως ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά, γλυκοπατάτες, καστανό ρύζι, βρώμη και όσπρια, μέσα σε 1-2 ώρες από το τέλος της προπόνησης τους.

Ωστόσο θα πρέπει εδώ να προσθέσω ότι δεν λειτουργεί σε όλους αυτήν η μέθοδος. Για να μπορέσει το σώμα σου να αντλεί την ενέργεια του από το λίπος, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο σε κάτι τέτοιο, δηλαδή να έχεις κόψει τους υδατάνθρακες για κάποιες μέρες.