Η διατροφή Pegan είναι η νέα τάση

Δεν είναι Paleo. Δεν είναι Vegan. Είναι η δίαιτα Pegan.

Σίγουρα γνωρίζεις για τις δίαιτες Paleo και Vegan, αλλά για το 2019, τα σκήπτρα ανήκουν αλλού.

Η διατροφή Pegan είναι πλέον η νέα τάση, είναι η vegan έκδοση της Paleo διατροφής.

Πρόκειται για μια νέα διατροφή, δημιούργημα του Dr Mark Hyman, η οποία δείχνει αρκετά υποσχόμενη, τουλάχιστον ως προς τους φαν που θα την ακολουθήσουν την νέα χρονιά.

Τι είναι οι δίαιτες Paleo και Vegan;

Αρχικά ας δούμε τι είναι οι δίαιτες, στις οποίες βασίζεται η Pegan.

Η δίαιτα Paleo στοχεύει στις τροφές που ήταν διαθέσιμες τους προγόνους μας, κατά προτίμηση κρέας και ψάρι. Υπόσχεται ότι μπορεί να θεραπεύσει από προβλήματα που δημιουργούνται στο σώμα μας από υπερβολική και χρόνια κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών, κακά λιπαρά και γαλακτοκομικά.

Όπως και στην Carnivore, έτσι και στην Paleo μπορείς να τρως πολύ κρέας, με την διαφορά ότι στην Paleo επιτρέπονται τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ δεν λείπουν και οι ξηροί καρποί.

Για να εξηγήσω την Paleo διατροφή απλά, θα πρέπει να αποφεύγεις ότι περιέχει αλεύρι, ζάχαρη, φυτικά λιπαρά και άμυλο, ενώ οι περισσότερες θερμίδες σου θα πρέπει να προέρχονται από καλά λιπαρά.

Η Vegan διατροφή είναι αρκετά γνωστή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρουσίαση, απλώς αποφεύγεις ότι προέρχεται από τα ζώα (αυγά, κρέας, γάλα κλπ).

Τι είναι η δίαιτα Pegan;

Στην Pegan μπορείς να τρως πολλά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Ακούγεται σαν την Vegan, αλλά δεν είναι.

Η διαφορά της με την διατροφή Vegan είναι ότι εδώ μπορείς να έχεις ψάρι ή άπαχο κρέας, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων σου, το 75%, θα πρέπει να είναι Vegan και το 25% από ζωικά προϊόντα (κυρίως κρέας ή ψάρι).

Φυσικά όπως και στην Paleo, ούτε και εδώ μπορείς να τρως δημητριακά, οπότε το ψωμί ξέχασε το.

Μια τυπική Pegan ημέρα δηλαδή θα πρέπει να είναι ως εξής:
* Μπόλικα λαχανικά
* Καλές πηγές υδατανθράκων όπως γλυκοπατάτα, κολοκύθα κλπ
* Καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης όπως φασόλια, tofu, ξηρούς καρπούς και ελάχιστη ζωική πρωτεΐνη όπως αυγά, κοτόπουλο ή ψάρι
* Καλά λιπαρά όπως αβοκάντο, βούτυρο, ελαιόλαδο ή βούτυρο από ξηρούς καρπούς (φιστίκι, καρύδα κλπ)΄
* Λίγο τυρί ή κάποιο υποκατάστατο γάλακτος

Η συγκεκριμένη διατροφή υπόσχεται επίσης να σε βοηθήσει με τα περιττά κιλά σου, μιας και προωθεί τροφές χαμηλές σε θερμίδες και υδατάνθρακες.