Πως να φτιάξετε τον καλύτερο Bulletproof καφέ

Ο καφές Bulletproof φτιάχνεται από εκατοντάδες άτομα στον κόσμο, κυρίως όσοι θέλουν να κάνουν νηστεία, αλλά δεν μπορούν με τίποτα τον σκέτο καφέ, αλλά και δεν αντέχουν την πείνα που παρουσιάζεται το πρωί. Αν είστε από αυτούς, τότε ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τον συγκεκριμένο καφέ.

Η συγκεκριμένη συνταγή, αν και βασίζεται στην αυθεντική [1], περιέχει κάποιες προσθήκες οι οποίες κάνουν τον καφέ πιο γευστικό και με περισσότερα θετικά αποτελέσματα για το σώμα μας, ενώ τον κάνει ιδανικό και για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Σημειώστε ότι παρότι η διαλείπουσα νηστεία έχει θετικά αποτελέσματα, δεν ενδεικνύεται για όσους έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους ή έχουν εξαντληθεί από τις δίαιτες που ακολουθούσαν παλιότερα. Έτσι, ένα σωστά προσεγμένο πρωινό ή ο συγκεκριμένος καφές, μπορεί να τους βοηθήσει περισσότερο.

Τι είναι ο καφές Bulletproof;

Ο καφές Bulletproof, ή «αλεξίσφαιρος» καφές, είναι ένας «αναβαθμισμένος» καφές, ο οποίος περιέχει μόνο λιπαρά (και μερικές φορές και πρωτείνη), τα οποία βοηθούν το σώμα και περισσότερο τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα τα Τριγλυκερίδια Μέσης Αλύσου (Medium chain triglycerides – MCTs), τα οποία βρίσκονται στο λάδι καρύδας, ένα από τα βασικά συστατικά του, βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού ως και 25% [2].

Η βασική συνταγή του καφέ Bulletproof

Ο καφές Bulletproof γίνεται πολύ εύκολα.

Συστατικά

* 2-2½ κουταλάκια καφέ, αν χρησιμοποιήσετε καφέ (nes ή espresso) σε σκόνη. Διαφορετικά μια δόση καφέ, ζεστό
* 1-2 κουταλάκια του γλυκού λάδι καρύδας
* 1-2 κουταλάκια του γλυκού ανάλατο βούτυρο ή ghee (το βούτυρο βρασμένο χωρίς τα λιπαρά του)

Οδηγίες

Αν χρησιμοποιήσετε καφέ σε σκόνη, βράστε νερό και βάλτε τον καφέ στην κούπα. Προσθέστε το λάδι καρύδας και το βούτυρο και ρίξτε το νερό.

Αν χρησιμοποιήσετε καφέ από καφετιέρα, βράστε τον καφέ και ρίξτε τον σε μια κούπα. Έπειτα προσθέστε το λάδι καρύδας και το βούτυρο.

Ανακατέψτε με κάποιο μίξερ (και χειρός για καφέ), γιατί πρέπει να ανακατευτεί καλά το βούτυρο. Θα δείτε να σχηματίζεται ένας αφρός επάνω από τον καφέ, ενώ η γεύση του καφέ θα μοιάζει με τις καραμέλες βουτύρου.

Η επιπλέον συνταγή του καφέ Bulletproof

Ο συγκεκριμένος καφές είναι ακόμη καλύτερος από τον βασικό καφέ Bulletproof.

Συστατικά

* 2-2½ κουταλάκια καφέ, αν χρησιμοποιήσετε καφέ (nes ή espresso) σε σκόνη. Διαφορετικά μια δόση καφέ, ζεστό.
* 1-2 κουταλάκια του γλυκού λάδι καρύδας
* 1-2 κουταλάκια του γλυκού ανάλατο βούτυρο ή ghee (το βούτυρο βρασμένο χωρίς τα λιπαρά του)
* 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
* 1 κουταλάκι του γλυκού πρωτεΐνη Whey της επιλογής σας (προαιρετικά)
* ½-1 κουταλάκι του γλυκού γλυκαντικό χωρίς θερμίδες και υδατάνθρακες (προαιρετικά)
* 1/8 του κουταλιού του γλυκού αλάτι Ιμαλαίων

Ο λόγος που προστέθηκε το αλάτι Ιμαλαίων (έχει λιγότερο έντονη γεύση από το κλασικό αλάτι) είναι γιατί το νάτριο, ένας από τους βασικούς ηλεκτρολύτες, χάνεται πολύ εύκολα σε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες, λόγω μείωσης της ινσουλίνης [3]. Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι ακολουθούν τέτοιες δίαιτες, υποφέρουν από πονοκεφάλους, κούραση, κράμπες και δυσκοιλιότητα.

Οδηγίες

Όπως και παραπάνω, ρίξτε όλα τα υλικά σε μια κούπα. Αν προσθέσετε και πρωτεΐνη Whey, θα πρέπει πρώτα να ρίξετε λίγο κρύο νερό, ώστε να διαλυθεί. Έπειτα, ανακατέψτε όλα τα συστατικά με το μίξερ.

Απολαύστε τον καλύτερο -γευστικά τουλάχιστον- καφέ που ήπιατε ποτέ.